Автор: Свети Лука Кримски Слово в деня на Богоявление (1954г.)Вие всички

...
Автор: Свети Лука Кримски Слово в деня на Богоявление (1954г.)Вие всички
Коментари Харесай

Свети Лука Кримски: Израел беше наказан, защото не оправда своята Богоизбраност, но нима ние, които отхвърлихме Христос, сме по-добри

Автор: Свети Лука Кримски 

Слово в деня на Богоявление (1954г.)

Вие всички знаете, че израилският народ е бил определеният Божий народ, само че не всички знаете, че този народ в Свещеното Писание е наименуван народ с медно чело и стоманен врат.

Медночелият народ доста мъчно възприемаше пламенните апели на великите пророци за изправяне на пътищата си и великите предсказания за своя Спасител и Месия, и не ги слушаше. Той държеше високо гордата си глава и не огъваше стоманения си врат в смирение и примирение.

Сам Синът Божий слезе на земята и се въплъти в смирено човешко естество. От неговите уста жестокият израилски народ чу Божествената проповед и откровението на Божиите тайни; видя множеството Негови чудеса.

Но и това не го вразуми, а Сина Божи беше оскърбяван и преследван, ненавиждаха Го, не един път желаеха да Го убият с камъни и, най-после, Го убиха, разпъвайки Го на кръст.

Всичко това аз не ви приказвам от себе си, то е написано от деятел Павел в първа глава от неговото Послание към евреите:

„ 1. Бог, откакто в остаряло време доста пъти и по доста способи приказва на отците посредством пророците,
2. в последните тия дни приказва ни посредством Сина, Когото сложи за правоприемник на всичко, посредством Когото сътвори и вековете “(Евр. 1:1-2)

Какво значат тези последни думи на апостола „ посредством Когото сътвори и вековете “? Това значи, че Синът Божий е бил непосредственият Създател на всичко, съществуващо във вековете, т.е. във времето. Това е признание на Господ Иисус Христос за Бог Вседържител.

Но на Светата Троица е било известно, че жестокият народ и Сина Божий няма да послуша, и по тази причина към всички свидетелства на пророците, към всички думи и каузи на Месията-Христос, Бог прибави още едно очевидно, изцяло явно удостоверение за въплътилия се Свой Син във великия ден Кръщение в Йордан на Господа Иисуса.

Светата Троица се явява на хората с гласа на Бога Отца „ Този е Моят любим Син, в Когото е Моето снизхождение “, и в слизането на Светия Дух във тип на гълъб над Кръщаващия се Син Божий.

Какво още би могъл да прибави Бог за вразумлението на Своя твърдоглав и непокорен народ?

Но и това не ги вразумило, не огънали стоманените си вратове. И беше осъден тежко този народ, който не оправда името си на Богоизбран народ.

Вече съм ви приказвал за невъобразимите ужаси на обсадата от римляните и разрушаването на Йерусалим поради разпъването на Божия Син. Но и това наказване било незадоволително в Божиите очи и упоритият народ бил изпъден от Палестина и заплеснат по цялото лице на земята.

Вие, може би, ще помислите: за какво Бог е избрал за Свой народ този непокорен и нечовечен израилски народ?

Ние не смеем да отговаряме на този въпрос, тъй като Сам Бог посредством великия оракул Исаия е споделил: „ Моите мисли не са ваши мисли, нито вашите пътища са Мои пътища... Но както небето е по-високо от земята, така Моите пътища са по-високо от вашите пътища, и мислите Ми – по-високо от вашите мисли “ (Ис. 55:8-9)

Със слабия си разсъдък можем единствено да мислим, че израилският народ е бил определен от Бога, тъй като от най-дълбока античност той е бил единственият народ, който е почитал Единия Истинен Бог, а всички останали нации са били груби езичници.
Бог е знаел, че и в този нечовечен народ Той ще откри велики пророци и праведници, Пресветата Дева Мария и Йоан Предтеча, че от него Той ще избере светите апостоли, а Църквата Христова ще получи начало в Богоизбрания народ.

За окончателната орис на Израиля ние нищо не знаем, само че у великия деятел Павел намираме тайнствено знамение за нея:

„ 25. Не желая, братя, да не знаете тая загадка (за да не възмечтаете доста за себе си), че ожесточението у Израиля стана отчасти, докле да влезе цялото голям брой езичници,

26. и по подобен метод целият Израил ще се избави, както е писано: „ ще пристигна от Сион Избавителят и ще в профил нечестието от Иакова “ “. (Рим. 11:25-26)

А ние, нашият съветски народ, отхвърлил своя Спасител, белким сме по-добри от този нечовечен народ, който не оправда своята Богоизбраност?!

Не, не! Не сме по-добри, даже сме по-лоши, тъй като евреите, въпреки и да отхвърлиха своя Спасител, почитат Единия Истинен Бог.

А нашият народ в голямото си голям брой отхвърли Христа-Бога, изгони Го вън, реши да живее без Него. Ами тогава, дано живеят.

Ние сме смирени, ние сме християни и ще живеем единствено с Христос, нашия Бог.

Амин.

1954 година

Превод за " Гласове ": Екатерина Грънчарова

---------------------------

Преподобни Лука Кримски или Лука Симферополски, със светско име Валентин Феликсович Войно-Ясенецки, е съветски хирург и свещеник от руската ера.

Завършва гимназия с профил изобразително изкуство, а през 1903 година медицински университет. Защитава дисертация в медицинския университет в Ташкент, към който работи и преподава. Оглавява катедрата по оперативна хирургия и топографическа анатомия в Държавния Туркестански университет.

Валентин Феликсович в никакъв случай не предава вярата си и не се отхвърля от религията след октомврийската гражданска война, когато на власт в Русия идват болшевиките. През 1921 година е ръкоположен за дякон, а единствено седмица по-късно и за йерей. Това обаче не го откъсва от хирургията и той продължава да практикува. Две години по-късно Валентин Феликсович приема монашеско пострижение и името на Свети Лука – деятел, евангелист, доктор и художник. Приема и архиепископски ранг в едни от най-тежките за Руската православна черква времена на гонения и политически репресии. Приемането на ранг в Русия през 1920-те години било еднакво на непринудено вдишване към Голгота. През 1923 година свещеник Лука е задържан по обвиняване в антисъветска активност и заточен в Сибир, само че не се отхвърля нито от хирургията, нито от религията и Бог.

 

 

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР